Naterer volgde tientallen jongeren in de 358.000 inwoners tellende stad nadat Kolya, één van de op straat levende jongeren, hem had gevraagd een documentaire te maken over hun leven. "Hij wilde graag dat iedereen de waarheid te weten zou komen over deze jongeren'', aldus Naterer. Ze vonden hem maar een vreemde vogel, noemden hem zelfs 'de Amerikaan', ook al is hij afkomstig uit Slovenië. Oekraïne telt 100.000 dakloze jongeren, volgens een rapport van Unicif van september.
Volgens Viktoria Fedotova van de Martin Club, een organisatie die zich inzet voor de straatkinderen, zijn er alleen al in Makejevka vier groepen van elk circa twintig jongeren, los van de jongeren die nergens bij (willen) horen. De jongeren zijn niet van plan naar huis terug te gaan, waar ze het toch al niet goed hadden, en evenmin willen ze naar een weeshuis.
Naterer kwam tot de ontdekking dat dakloze jongeren niet stelen, maar werken voor de kost. Zij helpen markthandelaren hun spullen te versjouwen in ruil voor voedsel en wat geld waarvan ze tweedehands kleding en schoenen kopen. Sommige jongeren steken hun geld echter in 'bolthuska', een mengsel van goedkope pillen, azijn en pillen dat wordt geïnjecteerd om high van te worden. Dat is gevaarlijk, want vaak worden vuile injectienaalden gebruikt. Anderen snuiven lijm, al even gevaarlijk.
Naterer heeft een website waarop hij informatie geeft over de dakloze jongeren in Makejevka.
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten