"De hrivna mag dan onder druk staan, maar dat geldt ook voor zowel de dollar als de euro, zij het dan in mindere mate'', aldus Ochrimenko, verwijzend naar de wereldwijde economische crisis. Hij voegde er aan toe dat economen vermoeden dat er voor zo'n 20 miljard dollar aan zwart geld onder de Oekraïners zit.
Een woordvoerder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei eveneens woensdag dat Oekraïne er verstandig aan doet om over te stappen op een flexibele koers van de hrivna. Nu bepalen de autoriteiten de koers, die volgens veel economen veel te hoog is.
"Overstappen op een marktafhankelijke koers is beter voor de Oekraïense economie", aldus Max Alier, de vertegenwoordiger van het IMF in Oekraïne. Hij vindt dat een vaste koers jarenlang goed is geweest voor Oekraïne, maar dat het nu tijd wordt om daar vanaf te stappen. ''Er zijn inmiddels genoeg landen die daar ervaring mee hebben, zoals Brazilië en Chili."
Directeur Oleg Oestenko van de Bleyzer Foundation sprak zich woensdag uit tegen een forse devaluatie van de hrivna. Sommige economen voorspellen een waardedaling van zo'n 30 procent, maar dat pakt volgens Oestenko rampzalig uit.
De gasimport wordt afgerekend in Amerikaanse dollars en een fikse devaluatie van de hrivna maakt dat gas alleen maar duurder. "Dan is er ook de buitenlandse schuld, zo'n 130 miljard dollar, die ook in buitenlandse valuta betaald moet worden."
De banken zitten met veel slechte leningen, volgens kredietbeoordelaar Fitch zou het gaan om 42 procent van alle leningen. Die zijn in de jaren 2006 tot 2008 afgesloten in buitenlandse valuta. Devaluatie van de hrivna maakt de schuldenlast alleen maar groter. Voor de Nationale Bank zijn er dus diverse redenen om zich tegen een devaluatie van de Oekraïense munt te verzetten, aldus Oestenko.
Bron: Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten