maandag 19 november 2012

Timosjenko: nieuwe Strafwet snel weer afschaffen

Joelia Timosjenko heeft de oppositiepartijen opgeroepen om de nieuwe Strafwet zo snel mogelijk weer ongedaan te maken. Dat heeft zij via haar advocaat laten weten. Serhei Vlasenko citeerde Timosjenko toen hij opmerkte dat de vandaag in werking getreden wet ''een ernstige aantasting is van de Grondwet en de rechten van de Oekraïners''.

Zo zijn de autoriteiten niet meer verplicht een verdachte te informeren dat naar hem of haar een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. De oude Strafwet van 1961, dus nog daterend uit de Sovjet-periode, bood de mogelijkheid om tegen zo'n onderzoek in beroep te gaan. In dat geval zou een rechter het strafrechtelijk onderzoek zelfs opschorten totdat uitspraak was gedaan. Verder beperkt de nieuwe Strafwet advocaten in de uitoefening van hun werk.

In de Strafwet is niet meer de mogelijkheid opgenomen om een gevangenisstraf op te leggen voor economische delicten. Timosjenko's Moederlandpartij probeerde ook de gevangenisstraf voor machtsmisbruik uit de wet te krijgen, maar dat lukte niet. De oud-premier is tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik in haar ambtsperiode.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: