zaterdag 24 november 2012

Jatsenjoek: pas beginnen na verbod pianostemmen

Ferme taal van oppositieleider Arseni Jatsenjoek: het nieuwe parlement begint pas met vergaderen als alleen lijfelijk aanwezige leden stemmen en er dus een einde is gemaakt aan het zogenoemde pianostemmen. Jatsenjoek, de leider van de Verenigde Oppositie/Moederlandpartij, wijst er in dit verband op dat sprake is van een grondwettelijke verplichting. En, voegt hij er aan toe: "Persoonlijk stemmen zal de verhoudingen in het parlement volstrekt veranderen."

Met name de regerende Partij van de Regio's heeft zich in de afgelopen jaren vaak aan het pianostemmen bezondigd. Aanwezige parlementsleden gebruiken de stemkaarten van afwezige fractiegenoten en rennen vervolgens van het ene naar het andere stemkastje om de gewenste knoppen in te drukken.

Jatsenjoek wijst er op dat diverse omstreden wetsvoorstellen het op die manier gehaald hebben.Het gaat dan om het Charkiv-akkoord, de bijna oneindige verlenging van het huurcontract met Rusland voor de marinehaven in Sebastopol. Maar ook om de hervorming van de pensioenen, een nieuwe belastingwet en de Russische taalwet. "Nieuwe wetten die niet de wens van het Oekraïense volk weergeven, maar die het toch gehaald hebben door deze werkwijze.''

Of het werkelijk lukt om pas met vergaderen te beginnen als de oppositie haar zin krijgt? Meer dan de helft van de Oekraïners verwacht weinig van de standvastigheid van de oppositie. Uit een opiniepeiling van de Research & Branding Group blijkt dat 56 procent er van uitgaat dat de oppositie straks gewoon aan de slag gaat en het dus niet meer zo hard speelt als aanvankelijk werd neergezet. Het gaat dan met name om de vraag of de oppositiepartijen uit onvrede over de verkiezingsfraude daadwerkelijk bereid zijn hun parlementszetels op te geven.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: