Vrouwen krijgen doorgaans een kwart minder salaris dan hun mannelijke collega's. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Hanna Herasimenko, verbonden aan het Instituut voor Demografische en Economische Wetenschappen. Zij komt tot de conclusie dat binnen de Europese Unie het verschil in loon tussen mannen en vrouwen gemiddeld 17,2 procent is, tegen bijna 25 procent in Oekraïne.
Toch was het salarisverschil in het verleden nog hoger. "In de afgelopen jaren werd een inhaalslag gemaakt", aldus Herasimenko. Zij ziet het verschil vooral ontstaan omdat veel vrouwen slechterbetaald werk doen, ook vaak op een lager niveau en zij hebben last van een glazen plafond, want vrouwen worden niet snel toegelaten in leidinggevende functies.
De overheid zou een leidende rol moeten spelen bij het toelaten van vrouwen in topfuncties, maar daar is volgens Herasimenko juist het tegengestelde aan de orde. "In 2011 bezetten vrouwen bij de overheid slechts 14 procent van de leidinggevende functies, terwijl vrouwen in de lagere rangen juist 70 procent van het totaal uitmaakten." Op lokaal niveau is het bij de overheid nog slechter gesteld, constateerde de onderzoekster. Daar zijn geen vrouwen in topfuncties te vinden en van de leidende functies direct daaronder worden slechts een op de tien door vrouwen bezet.
In het parlement is de situatie ook beroerd. Sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne, inmiddels ruim 21 jaar geleden, vormden de vrouwelijke parlementsleden niet meer dan 8 procent van het totaal. Daarmee zat Oekraïne niet alleen ruim onder het wereldgemiddelde van 19,8 procent, maar ook bedroevend ver onder het niveau van een aantal islamitische landen. Afghanistan telt 27 procent vrouwelijke parlementsleden, Tunesië 26 procent en Irak 25 procent.
Bron: Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten