dinsdag 6 november 2012

Koetsjma: 'Tijd dat de regering daadkracht toont'

De Oekraïense autoriteiten moeten meer daadkracht tonen en de problemen rond het tellen van de stemmen na de parlementsverkiezingen van anderhalve week geleden snel oplossen. Die kritiek uitte oud-president Leonid Koetsjma dinsdag tegenover journalisten tijdens een bezoek dat hij bracht aan de Nationale Luchtvaartacademie in Kiev.

"We hebben dit zomaar laten gebeuren en nu is het tijd om in te grijpen, om de veroorzakers van de problemen te laten weten dat zij niet ongestraft zullen blijven", aldus Koetsjma. Dat had al voor de verkiezingsdag moeten gebeuren. En nu zitten de autoriteiten in een lastig parket, want de kans is groot dat de verkiezingsuitslag in het buitenland niet wordt erkend. Door de 'verkiezingswaakhond' OVSE, maar ook door de regering van de Verenigde Staten wordt al negatief geoordeeld.

Dat is foute boel, meent Koetsjma. "We moeten West noch Oost de kans geven om te negeren." De kritiek op de autoriteiten is opvallend. Tijdens het presidentschap van Koetsjma ging het in het najaar van 2004 helemaal mis met de verkiezingen. De oppositie wist met de Oranjerevolutie - en de steun van het Westen - nieuwe verkiezingen af te dwingen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: