vrijdag 23 november 2012

Demonstranten Maidanherdenking opgepakt

Bij een demonstratie vanwege de achtste verjaardag van de Oranjerevolutie zijn donderdagavond acht deelnemers door de politie gearresteerd na de nodige schermutselingen op het plein Maidan in de hoofdstad Kiev. Aanvankelijk zouden de zeven vrijdag worden voorgeleid bij de rechtbank, maar 's morgens vroeg werden ze al door de politie vrij gelaten.

''We komen al jaren bij elkaar op deze dag'', aldus demonstrant Vjecheslav Serjegin. "Maar de autoriteiten zijn kennelijk bang dat onze vreedzame bijeenkomst uitgroeit tot een serieus protest tegen ze.'' Demonstraties tegen de op grote schaal vervalste uitslag van de presidentsverkiezing in het najaar van 2004 liepen uit op een drie maanden durend protest, met als eindresultaat nieuwe verkiezingen.

De winnaar van toen, Viktor Joestsjenko, riep de 22e november uit tot Dag van de Vrijheid. Zijn opvolger Viktor Janoekovitsj schafte deze officiële feestdag echter weer af. Zowel oud-premier Joelia Timosjenko als haar toenmalige minister Joeri Loetsenko, die beiden een jarenlange gevangenisstraf uitzitten, riepen gisteren op tot eerherstel voor de Dag van de Vrijheid.

Woensdagmiddag betoogde een kleine groep nationalisten van diverse groeperingen ook al voor hetzelfde doel in de hoofdstad.

Bronnen: Euronews, Kyiv Post

Geen opmerkingen: