vrijdag 30 november 2012

Contract LNG-terminal al weer op losse schroeven

Al te gretig op een overeenkomst sloot de Oekraïense regering maandag een deal waarbij een consortium werd gevormd met het Spaanse bedrijf Gas Natural voor de bouw van een terminal van vloeibaar gas (LNG) aan de Zwarte Zeekust. Helaas is het onzeker of er wat van terecht komt.
 
Het contract werd van Spaanse zijde getekend door ene Jordi Sarda Bonvehi, maar Gas Natural gaf al snel te kennen dat hij slechts een tussenpersoon is geweest en zeker niet iemand die tekeningsbevoegd is voor een overeenkomst waarmee ruim 845 miljoen euro gemoeid is.

Volgens Gas Natural zette Bonhevi zijn handtekening in de veronderstelling dat die later door het bedrijf bevestigd zou worden. Het was overigens wel de bedoeling dat er vertegenwoordigers van het Spaanse bedrijf zouden komen om hun handtekening te zetten, maar dit ging op het laatste moment niet door.

Van Oekraïense zijde werd het contract getekend door Vladislav Kaskiv, directeur van het staatsinvesteringsbedrijf. Premier Mikola Azarov en energieminister Joeri Boiko keken vergenoegd toe, blij dat ze weer een stapje dichterbij het onafhankelijk worden van het Russische aardgas hadden gezet. 
 
Helaas hadden zij in al hun gretigheid vergeten te verificieren wie Bonhevi werkelijk is, namelijk slechts een tussenpersoon. Gas Natural houdt zich intussen op de vlakte; het is onzeker of het consortium voor de LNG-terminal nog wel door gaat.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: