donderdag 1 november 2012

Langste stemmentelling ooit is bijna ten einde

De Partij van de Regio's krijgt 188 zetels in het nieuwe parlement en de grootste oppositiepartij, de Moederlandpartij, krijgt er 104. Oedar mag 40 parlementsleden leveren, Svoboda 36 en de Communistische Partij 32. Verder zijn 43 onafhankelijke kandidaten gekozen en 7 kleinere partijen leveren via de districtsverkiezingen even zovele parlementsleden.

Het komt er op neer dat de huidige regeringscoalitie van de Partij van de Regio's en de Communistische Partij samen 220 zetels hebben. Een meerderheid bestaat uit minstens 226 van de 450 parlementszetels. Die kan de coalitie bereiken met de steun van de 43 onafhankelijke parlementsleden en de 7 partijvertegenwoordigers in het nieuwe parlement. De oppositie van de Moederlandpartij, Oedar en Svoboda komt op 180 zetels.

Donderdagmorgen om 11.00 uur was 99.40 procent van de stemmen geteld. De Partij van de Regio's staat op 30,06 procent, de Moederlandpartij op 25,48, Oedar op 13,93, de Communistische Partij op 13,2 en Svoboda op 10,43 procent.

Het verschil tussen de stemverhouding en de zetelverdeling zit in de districtsverkiezingen, waarbij ook veel kandidaten van de Partij van de Regio's zijn gekozen. Ook zijn kandidaten gekozen met duidelijke sympathie richting deze partij, zoals de pas afgetreden minister van Noodsituaties Viktor Baloha. Hij stapte op om voor de partij Verenigd Centrum in Transkarpatie aan de districtsverkiezingen. Ook zijn broer Pavlo vertegenwoordigt deze partij straks in het parlement. Ook hij werd in een Transkarpatisch district gekozen. Viktor Baloha was gouverneur van Transkarpatie voordat hij minister werd.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: