maandag 5 november 2012

Impasse dreigt als oppositie parlement boycot

Mocht de Verenigde Oppositie/Moederlandpartij vandaag of morgen besluiten het nieuwe parlement te boycotten, dan kan de Oekraiense politiek in een lastig parket komen. Er zijn namelijk minstens 300 van de 450 parlementsleden nodig om aan de slag te gaan. Svoboda heeft inmiddels aangekondigd mee te willen doen als de Verenigde Oppositie daadwerkelijk besluit de pas verworven parlementszetels niet te bezetten. In dat geval moet het huidige demissionaire parlement nieuwe verkiezingen uitschrijven. Volgens het Comite van Kiezers zal het oude parlement dat niet doen en is dus sprake van een politieke impasse.

Inmiddels heeft Oedar als eerste partij te kennen gegeven dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Zonder de inmiddels omstreden districtsverkiezingen, die in de afgelopen week buitengewoon fraudegevoelig bleken. Nog altijd ontbreken de laatste uitslagen, met name van enkele districten in Kiev.

Het nieuwe - eigenlijk oude kiesstelsel, dat in 2002 werd afgeschaft - werd begin dit jaar door een grote parlementsmeerderheid aangenomen: 360 van de 450 parlementsleden waren het er mee eens. Oedar en Svoboda zaten toen nog niet in het parlement, beide partijen hebben wat dat betreft schone handen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: