woensdag 28 november 2012

Vier Voeters plaatst Nastia in nieuw berenpark

Dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters heeft dinsdag een mishandelde beer overgebracht naar een nieuw aangelegd berenpark in Zjitomir. Het gaat om Nastia, die in mei door de dierentuin in Loetsk werd verkocht aan dierenhandelaren. Vier Voeters bouwde het nieuwe berenopvangpark in samenwerking met de Franse dierenwelzijnsorganisatie 30 Millions d'Amis.

Het park beslaat 10.000 vierkante meter en voldoet aan alle eisen om de beren een natuurgetrouw leven te laten leiden. Al eerder zette Vier Voeters berenreservaten op in Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije, waar voornamelijk ex-dansberen verblijven.

Het berenjong Nastia verbleef met haar moeder Masha in een dierentuin in Loetsk, teon ze illegaal werd verkocht. Vier Voeters bracht een schokkende video naar buiten, waarop te zien is hoe het dier in een veel te krappe transportkist wordt gestopt.

Beer Nastia. Foto: Vier Voeters.
Begin juli werd Nastia officeel in beslag genomen door Vier Voeters en teruggebracht naar de dierentuin, waar ze werd verenigd met haar moeder. Intussen werd het nieuwe verblijf gebouwd. Het transport van Nastia verliep dinsdag voorspoedig, vertelt Amir Halil, dierenarts en projectleider bij Vier Voeters. "Een verdoving was niet nodig en onderweg kreeg ze haar favoriete eten: druiven en brood met honing.''

Gehoopt wordt dat ook Masha snel volgt. De eigenaar van de dierentuin was nog niet bereid haar af te staan, ongetwijfeld omdat hij nog profijt van het zwangere dier verwacht. Khalil: "Haar ongeboren jong was al verkocht." Vier Voeters heeft de lokale burgemeester op haar hand. ''Ook door de Oekraiense media voelen we ons erg gesteund.''

Nastia en Masha zijn twee van de in totaal zes beren waarover Vier Voeters zich in Oekraine heeft ontfermd. Ondanks dat het illegaal is om dieren uit de dierentuin te verkopen aan particulieren floreert de handel in berenjongen. De boete bedraagt slechts 60 euro. Er leven ongeveer 80 beren onder slechte omstandigheden in Oekraine. Veel dieren leven in kleine kooien naast tankstations, restaurants of hotels en moeten kunstjes vertonen om toeristen te vermaken.

Bron: Vier Voeters

Geen opmerkingen: