zaterdag 10 november 2012

Premier wil onrustzaaiers devaluatie beschamen

Het in de wereld brengen van verhalen over een dreigende devaluatie van de Oekraïense munt moet publiekelijk aan de kaak worden gesteld, vindt premier Mikola Azarov. Steeds opnieuw duiken die verhalen op en Azarov heeft keer op keer bezworen dat van devaluatie van de hrivna geen sprake is, ook niet na de parlementsverkiezingen.

De premier beschuldigt politici en 'pseudo-economen' er van dat zij de geruchtenmachine op gang brengen voor eigen gewin. Op zijn Facebook-pagina stelt hij voor om de devaluatieverhalen van de afgelopen tien jaar op te schrijven en te publiceren. "Lijkt jullie dit een goed plan", vraagt de premier aan zijn volgers.

Azarov vindt het devaluatieverhaal des te gevaarlijk, omdat het voor paniek onder de bevolking kan zorgen en zo grote economische schade kan veroorzaken. "Denk maar aan de eerdere paniekreacties van de handel in levensmiddelen als boekweit en meel." Maar zeker ook als mensen op grote schaal in vreemde valuta vluchten.

Critici wijzen er echter al enige tijd op dat Oekraïne niet aan een devaluatie van pakweg 30 procent ontkomt. De waarde van de munt is volgens menige econoom al te lang kunstmatig hoog gehouden, zeker ook in relatie met de parlementsverkiezingen. De waarschuwingen hebben er toe geleid dat veel Oekraïners hun spaargeld in Amerikaanse dollars hebben omgezet.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: