maandag 19 november 2012

Ruim driekwart verkochte benzine blijkt nep

Meer dan driekwart van alle benzine bij tankstations die niet tot een keten behoren is vervuild met goedkopere vloeistoffen. In sommige regio's gaat het zelfs om 90 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat vorige maand werd uitgevoerd in opdracht van AutoVisio. Eerder ging het nog om de goedkoopste benzinesoorten, maar nu ook om Euro 95.

Er blijkt onder meer ethanol en methanol in de benzine te zitten. "Dat zijn giftige stoffen en door de uitstoot kan de volksgezondheid in gevaar zijn. Bovendien is het slecht voor de auto's en loopt de overheid veel inkomsten aan accijns mis'', zei directeur Vitali Chechovski van AutoVisio maandag tijdens een persconferentie.

Chechovski deed een oproep aan de autoriteiten om weer controles te gaan uitvoeren op de kwaliteit van de benzine en de illegale praktijken die daarmee samen hangen. "Onderzoek heeft uitgewezen dat de benzinehandel zich voor 20 procent in de illegaliteit bevindt. De zwarte markt breidt zich ook steeds verder uit. Inmiddels gaat er jaarlijks zo'n 300 miljoen euro in om."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: