De behandeling van patiënten met hiv en aids, tuberculose en hepatitis moet volledig vergoed worden door de overheid. Dat geldt ook voor de preventie tegen deze besmettelijke ziektes, aldus president Viktor Janoekovitsj. Hij is er van overtuigd dat vroegtijdig signaleren en behandelen niet alleen veel leed kan besparen, maar ook goedkoper is. Dat geldt ook voor het onderbreken van medische behandeling als de benodigde medicijnen ontbreken of de patiënt geen geld heeft voor de (dure) medicijnen.
Oekraïne heeft, samen met Rusland, de snelst groeiende hiv-epidemie ter wereld. Slechts 23% van de mensen die behandeling nodig heeft, krijgt ook daadwerkelijk medicatie. Dat komt omdat de overheid het laat afweten. Doordat zij beloftes niet nakomt, ontstaan regelmatig tekorten aan hiv-medicatie.
Oekraïne heeft vooral te maken met multiresistente tuberculose, waarvan de behandeltijd 18 tot 24 maanden is en de kosten kunnen oplopen tot honderdmaal de behandeling van de 'gewone' tuberculose. Multiresistente tuberculose ontstaat onder meer door verkeerde of kwalitatief slechte medicijnen.
Als het gaat om de groei van het aantal gevallen van multiresistente tuberculose, dan staat Oekraïne in Europees verband op de tweede plaats na Rusland en vierde in de wereld. Het aantal patiënten met tbc groeit driemaal zo snel in de oostelijke regio's van Oekraïne dan in de westelijke (15 tegen 5 procent).
In 2010 kreeg Oekraïne 76,5 miljoen euro van het Wereldfonds voor de bestrijding van hiv/aids, tuberculose en malaria. Van dit geld moet in vijf jaar tijd een modern opsporings- en behandelingssysteem worden opgezet.
Bronnen: Interfax, Aids Fonds, Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten