donderdag 22 november 2012

Oppositie wil referendum omwille van Timosjenko

De oppositiepartijen willen een referendum over de vraag of het omstreden artikel 365 uit de Strafwet moet. Het is het wetsartikel op grond waarvan oud-premier Joelia Timosjenko en haar minister Joeri Loetsenko tot respectievelijk zeven en vier jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld. Het gaat dan om machtsmisbruik, het nemen van verkeerde besluiten tijdens de ambtsperiode.

"Zo gauw we van dat wetsartikel af zijn kan Timosjenko uit de cel'', aldus parlementslid Joeri Odarsjenko van Timosjenko's Moederlandpartij. Het parlement nam begin deze maand de Referendumwet aan die een volksraadpleging mogelijk maakt bij het aanpassen van de Grondwet, van wetsartikelen die een rechtstreeks uitvloeisel zijn van de Grondwet of het aanpassen van het grondgebied van Oekraïne.

Eenvoudig wordt het niet om zo'n referendum te krijgen. Daartoe moeten tenminste 3 miljoen Oekraïners in tenminste twee-derde van alle regio's achter het referendum staan, maar er moeten ook nog eens 100.000 handtekeningen worden verzameld in elk van de Oekraïense provincies. Maar als het lukt: ''Een referendum om één enkel persoon uit de gevangenis te bevrijden, is een unicum in de wereld'', meent Odarsjenko.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: