De Centrale Kiescommissie bood maandag een nieuwe stemming aan in vijf districten. Arseni Jatsenjoek, bij afwezigheid van de gevangen zittende Joelia Timosjenko leider van de Verenigde Oppositie, heeft dit aanbod afgeslagen. De oppositie wil een hertelling, geen nieuwe stemming. In de dertien omstreden districten zou de oppositie gewonnen hebben.
"Als de vervalsing van de uitslagen door plaatselijke kiescommissies doorgaat, als de Centrale Kiescommissie weigert de wet en Grondwet te handhaven en - wat voor ons het belangrijkste is - als de commissie niet de kant van de bevolking kiest die gestemd heeft op de kandidaten van de oppositie, dan kan deze verkiezingsuitslag door ons niet geaccepteerd worden", aldus Jatsenjoek maandagavond tegenover zo'n 1.500 demonstranten die zich hadden verzameld bij het kantoor van de Centrale Kiescommissie in Kiev. Later op de avond werden opstootjes gemeld tussen demonstranten en de politie op het Lesja Ukrajinaplein in de hoofdstad.
Partijleider Vitali Klitsjko had de demonstranten eerder op de dag al toegesproken. "Wij vinden dat president Viktor Janoekovitsj, als hoeder van onze Grondwet, zich met het tellen van de stemmen moet bemoeien. Als hij niet voor onze grondrechten op komt, wat hebben we dan aan een president? Daarom verwacht ik niet alleen nieuwe verkiezingen, maar ook vervroegde presidentsverkiezingen als hij zijn plicht niet doet'', sprak Klitsjko harde woorden aan het adres van Janoekovitsj.
Premier Mikola Azarov, lijsttrekker van de Partij van de Regio's bij de parlementsverkiezingen, reageerde eveneens maandag met de mededeling dat zijn partij geen bemoeienis heeft gehad met de stemmenfraude op diverse plaatsen in het land.
In het buitenland wordt verontrust gereageerd op de gang van zaken. Waarnemers van 'verkiezingswaakhond' OVSE waren meteen al kritisch, met name vanwege de omkoping van kiezers en het gebrek aan media-aandacht voor de oppositie die daardoor geen goede kans kreeg om haar ideeën aan de man te brengen. Door de ongeregeldheden bij het tellen van de stemmen in de afgelopen week is de kritiek alleen maar toegenomen. ''Een stap terug'' in de democratische ontwikkeling van Oekraïne, liet de OVSE weten.
Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO onderschreef die waarneming maandag in een verklaring waarin hij aangaf ''zeer verontrust'' te zijn. Eurocommissaris voor buitenlandse aangelegenheden Catherine Ashton drong er bij de autoriteiten op aan om snel met een einduitslag te komen die ''de uitdrukkelijke wens van de Oekraïense kiezers'' weerspiegelt.
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten