donderdag 15 november 2012

Kritisch boek over Timosjenko ook in het Russisch

Frank Schumann's boek 'De zwendelaar. De kwestie-Timosjenko' komt begin december uit in het Russisch. De journalist, opgegroeid in de DDR, ging afgelopen voorjaar op onderzoek uit, om uit te vinden wat er waar is van alle verhalen rond oud-premier Joelia Timosjenko.

Hij bezocht daarbij procureur-generaal Renat Koezmin, de hoogste man van justitie, plaatsvervangend directeur Serhei Sidorenko van de Gevangenisdienst, dochter Jevgenia Timosjenko en de directeur van het ziekenhuis in Charkiv waar Timosjenko al maandenlang verblijft. Ook nam hij een kijkje in het strafkamp Kavsjanivska, waar Timosjenko vast heeft gezeten totdat ze naar het ziekenhuis werd overgebracht. Timosjenko zelf kreeg hij niet te spreken.

Schumann probeerde uit te vinden waar Timosjenko haar vele miljoenen heeft verdiend, welke uitwerking haar samenwerking met de toenmalige premier Pavlo Lazarenko (die net een gevangenisstraf van negen jaar in de Verenigde Staten achter de rug heeft wegens fraude) heeft gehad. Ook sprak hij met de zoon van de vermoorde politicus en zakenman Sherban. Timosjenko wordt in verband gebracht met deze moord.

Het boek kwam afgelopen maand uit in het Duits. Schumann kondigde de Russische versie, van de in Charkiv gevestigde uitgeverij Folio, donderdag aan tijdens een persconferentie in Kiev. Daarbij plaatste hij vraagtekens bij de manier waarop Timosjenko in de jaren '90 begon met een videotheek, in luttele jaren multimiljonair werd en te boek stond als de 'gasprinses' van Oekraïne.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: