maandag 25 januari 2016

Verbod Communistische Partij definitief geworden

Het Hooggerechtshof heeft de bezwaren van de Communistische Partij tegen het het verbieden van haar activiteiten afgewezen en daarmee is definitief het doek gevallen voor de partij die in de Sovjetperiode decennialang de lakens heeft uitgedeeld. Het ministerie van Justitie heeft het oordeel van het Hooggerechtshof vanmiddag bekend gemaakt.

Het was het ministerie dat al in juli 2014 bij een rechtbank in Kiev het verzoek neerlegde om de activiteiten en symbolen van de Communistische Partij te verbieden op basis van een wet die het parlement in mei van dat jaar had aangenomen. Die wet behelsde aanvankelijk het verbod op alle communistische en nazisymbolen, maar naderhand werden daar de onderscheidingen uit het Rode Leger van uitgesloten om de oorlogsveteranen niet voor het hoofd te stoten.

Na veel vijven en zessen oordeelde de rechtbank afgelopen december dat de Communistische Partij met haar activiteiten het landsbelang heeft geschaad door de kant van de pro-Russische separatisten te kiezen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: