woensdag 27 januari 2016

Transparancy International: Oekraïners pikken corruptie niet langer

Oekraïne heeft er slechts één punt bij gekregen op de Corruptie Perceptie Index (CPI) 2015 van Transparancy International. Dat ene punt is verdiend door de steeds kritischer wordende houding van de bevolking en de Oekraïense media als het om corruptie gaat. Dat heeft er volgens Transparancy International toe geleid dat ambtenaren en overheidsbestuurders minder gauw misbruik maken hun positie, uit vrees voor imagoschade.

De Corruptie Perceptie Index omvat 168 landen en wordt aangevoerd door Denemarken dat volgens de eigen bevolking - de perceptie - met de minste corruptie te maken heeft. Oekraïne staat op plaats 130. In de CPI 2014 was dat 142 op 175. Transparancy International meent dat de Oekraïense regering afgelopen jaar weliswaar een aantal stappen heeft gezet in de strijd tegen corruptie, maar dat er nog veel werk te verzetten valt, in het bijzonder bij het verbeteren van het ondernemersklimaat.

De totstandkoming van burgerorganisaties die corrupt handelen aan de kaak stellen wordt toegejuicht. Ook zijn er meer klokkenluiders die informatie over corrupte ambtenaren en bestuurders naar buiten brengen. Transparancy International vindt het wel kwalijk dat het onderzoek naar de door ex-president Viktor Janoekovitsj gepleegde misdrijven ook na bijna twee jaar nog altijd niet is afgerond en dat corrupte rechters en hoge ambtenaren nog altijd op hun stoel zitten.

Bron: Transparancy International

Geen opmerkingen: