zondag 31 januari 2016

Minister Avakov weer beschuldigd van illegale praktijken

Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken is opnieuw in opspraak gekomen omdat hij zich schuldig zou maken aan belastingontduiking. Ook zou hij er een bedrijf op na houden terwijl dat bij wet verboden is voor een minister. Het parlementslid Serhej Lesjtsjenko van het Blok-Porosjenko publiceerde afgelopen vrijdag bewijs dat Avakov al sinds 30 april vorig jaar volledig eigenaar is van het Italiaanse bedrijf AvItalia.

Avakov beschuldigt op zijn beurt Lesjtsjenko er van dat die betaald wordt door de Russische zakenman Konstantin Grigorisjin, een bondgenoot van president Petro Porosjenko. ''Ik heb geen inkomsten verzwegen'', laat de minister via Twitter weten. ''Ik betaal gewoon belasting over al mijn inkomsten.''

Een week geleden kwam het opinieweekblad Novoje Vremja met de aantijging dat minister Avakov nauwe banden zou onderhouden met gasproducenten die aardgas te verkopen tegen dumpprijzen via tussenpersonen om minder belasting te hoeven betalen.

Avakov's echtgenote Inna is de baas van het bedrijf Investor dat gas wint in het Denisivskeveld in de provincie Charkiv. In 2014 zou 171,8 miljoen kubieke meter aardgas door Investor verkocht zijn voor 1.800 hrivna per duizend kubieke meter, terwijl de marktprijs op dat moment 4.000 hrivna was. De overheid zou zo 82,5 miljoen hrivna (3 miljoen euro) aan belastinginkomsten zijn misgelopen.

Novaja Vremja ontdekte dat Invvestor ardgas verhandeld via het bedrijf Gravelit-21, opgericht door Anna Moerasjova. Aan de hand van op Facebook geposte foto's vond het opinieweekblad uit dat zij een bekende is van Avakov's zoon Oleksandr en diens zakenpartner Igor Kotvitski. Haar vader is de rechterhand van Kotvitski die weer de eigenaar is van Sachalinkse, ook een gasproducent in Charkiv. Dit bedrijf verkocht in 2014 45,9 miljoen kubieke meter aardgas voor 2.000 hrivna, waardoor de staatskas 15,7 miljoen hrivna (562.000 euro) mis liep. Kotvitski zelf beweert echter dat hij geen 2.000 hrivna maar 5.119 hrivna per duizend kubieke meter heeft ontvangen, waarover hij keurig belasting heeft betaald.

In oktober kwam het parlementslid Lesjtsjenko met informatie naar buiten dat Kotvitski in 2015 40 miljoen dollar had overgemaakt naar de Zwitserse bankrekening van een bedrijf uit Panama zonder daarvan officieel melding te maken.

Lesjtsjenko noemde Kotvitski ''Avakov's beurs''. Avakov's eigen ministerie doet onderzoek naar wat volgens Lesjtsjenko gezien moet worden als een witwaspraktijk. Recentelijk haalde gouverneur Micheil Saakasjvili van Odessa ook nog fel uit naar minister Avakov om diens vermeende illegale praktijken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: