zondag 17 januari 2016

Bild brengt geldstroom vanuit Rusland naar Donbas in kaart

Rusland trekt er elke maand 79 miljoen euro voor uit om het loon van overheidspersoneel en de pensioen te betalen in de door de separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne. Tot deze conclusie komt de Duitse krant Bild die in het bezit is van officiële documenten van de volksrepublieken in Donetsk en Loehansk waaruit dat blijkt.

In het bezette deel van de provincie Donetsk zijn 653.000 gepensioneerden, in Loehansk zijn dat er 425.791. Rusland legt voor hen elke maand omgerekend ruim 30 miljoen euro op tafel. De 30.000 Russische en Oekraïense rebellen kosten Rusland nog veel meer geld. Een leraar verdient zo'n 50 euro per maand, maar de vechtjassen krijgen tussen de 90 en 465 euro uitbetaald, afhankelijk van hun rang.

''Zelfs als Rusland in Oost-Oekraïne alleen maar zou opdraaien voor de salarissen van het overheidspersoneel, de pensioenen en ander sociale uitkeringen, dan gaat het om naar schatting 1 miljard euro op jaarbasis. Dat is vergelijkbaar met de totale overheidsuitgaven van landen als Armenië en Moldavië'', aldus Bild. Het zou gaan om 0,6 procent van de totale staatsuitgaven in Rusland.

Het blijft niet bij de lonen en uitkeringen, want Rusland draait ook op voor de munitie die nodig is om de oorlog in de Donbas draaiende te houden. Daarmee alleen al zijn honderden miljoenen per jaar nodig. Verder is er geld nodig om de energielasten door subsidies betaalbaar te houden in de door de separatisten bezette gebieden, moeten er brandstoffen, voedsel en andere humanitaire hulpgoederen naar toe worden gebracht.

Er gaan elke maand 7 miljoen biljetten van 50, 100 en 500 roebel naar Oost-Oekraïne. Een vracht van 5 ton die in een zwaarbewaakte trein wordt vervoerd. Volgens de staatsveiligheidsdienst SBOe neemt deze trein ook munitie mee voor de rebellen. Het geld en de munitie worden afgeleverd op grote stations, van waaruit ze verder worden gedistribueerd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: