woensdag 27 januari 2016

OVSE ontdekt verboden houwitsers bij Ternove

De OVSE zegt met een luchtsurveillance onder meer houwitsers van de pro-Russische rebellen te hebben ontdekt op een oefenterrein nabij het dorp Ternove in de provincie Donetsk. Daar, maar ook bij Boehajvka werden ook honderden militaire voertuigen en het nodige artilleriegeschut ontdekt.

Ook in de provincie Loehansk hebben de rebellen op grote schaal voertuigen en wapens verzameld bij Zolote, Vesela Hora, Joevileine en Pionerske. De bij Ternove gespotte houwitsers zijn zware wapens die daar niet horen te zijn volgens de in Minsk gemaakte afspraak over terugtrekking.

Het aantal aanvallen van de pro-Russische rebellen loopt weer op. Het Oekraïense leger meldt dat het er gisteren 66 waren. Met granaatwerpers, zware machinegeweren en zelfs anti-luchtdoelgeschut werden soldaten bij het stadje Marinka onder vuur genomen. Bij Krasnohorivka werd een eenheid van het leger met granaten en mortieren beschoten.

Bij Novhorodske werden ook pantserwagens ingezet. Ook Trojtske en Zajtseve waren weer doelwit. In de omgeving van het vliegveld van Donetsk was dat het geval bij Opitne, Piski, Avdiivka en de kolenmijn Boetivka.

De separatisten  melden op hun beurt dat de buitenwijk Petrovski van de stad Donetsk gisteravond drie uur lang onder vuur lag van zware mitrailleurs van het Oekraïense leger. Een militielid zou gewond zijn geraakt. De separatisten in Loehansk zeggen dat vanuit een pantserwagen van het leger vier schoten zijn gelost op rebellen bij het dorp Kalinove.

Bronnen: Unian, TASS

Geen opmerkingen: