vrijdag 22 januari 2016

Industriële productie daalt 13,4 procent, lichtpuntje in december

De industriële productie in Oekraïne nam afgelopen jaar met 13,4 procent. In 2014 was volgens het Nationaal Statistisch Bureau sprake van een daling met 10,7 procent, waardoor de industrie in twee jaar tijd bijna een kwart van haar productie heeft verloren. Toch is er een lichtpuntje, want in december werd een lichte groei van 1 procent bereikt, na een novembermaand waarin nog sprake was van een daling van 1,7 procent.

Vooral voor de producenten van artikelen van rubber en plastic was december een goede maand, want zij zagen een toename van 7,1 procent ten opzichte van december 2014. De petrochemische industrie groeide met 6,2 procent en de machinebouwers noteerden 5,8 procent productiegroei. De farmaceutische industrie meldde vorige maand een productiegroei van 5,1 procent, ertswinning kwam uit op een plus van 5 procent en de kolenproductie nam met 2,8 procent toe.

De klappen vielen bij de kolenmijnen waar de productie in een jaar tijd met 38,1 procent daalde, terwijl de petrochemische industrie en de metaalindustrie een lagere productie meldden van respectievelijk 21,9 en 16,4 procent. De elektriciteitscentrales wisten 10,9 procent minder te produceren, vooral door een gebrek aan kolen door de oorlog in de Donbas waar de meeste kolenmijnen zijn. De chemische sector verloor 8,5 procent, de textielfabrieken en de voedselindustrie produceerden respectievelijk 7,4 en 7,3 procent minder, de aardgaswinning liep met 6,4 procent terug.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: