vrijdag 22 januari 2016

OVSE: 'Rebellen en leger dichter op elkaar'

De OVSE constateert dat de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger dichter op elkaar gaan zitten langs de frontlijn, hetgeen tot meer botsingen kan leiden. Dat zou vooral het geval zijn ten westen en noordwesten van Horlivka en bij Zajtseve.

Op een persconferentie in Kiev zei Alexander Hug, de plaatsvervangend leider van de waarnemersmissie van de OVSE, dat het ''relatief kalm'' is in Donetsk en de directe omgeving. ''Met uitzondering van gisteren, toen we diverse aanvallen registreerden.'' Veertig kilometer verderop wordt rond de door de rebellen bezette stad Horlivka wel geregeld gevochten.

Hug ontkende dat zowel de rebellen als het leger troepen en wapens naar de zogenoemde grijze gebieden brengen. Er zijn volgens hem helemaal geen grijze gebieden, enkel gebieden waar niemand de baas is. De frontlijn wordt niet overschreden, rebellen en leger komen alleen dichter naar de frontlijn toe. Dat zou onder meer het geval zijn in Pavlopil en Kominternove, waar ze nu akelig dicht bij elkaar zitten, met de nodige spanningen als gevolg.

Hug zei dat momenteel 679 waarnemers van de OVSE in Oost-Oekraïne aanwezig zijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: