vrijdag 15 januari 2016

Porosjenko is niet langer de 'chocoladekoning'

Het heeft bijna twee jaar geduurd voordat president Petro Porosjenko de verkiezingsbelofte heeft ingelost om zijn snoepimperium Roshen van de hand te doen. Roshen is overgedragen aan een onafhankelijk fonds dat wordt beheerd door een buitenlandse bank die bovendien de zelfstandige bevoegdheid heeft om onderdelen van de holding te verkopen.

Het is, aldus Porosjenko gisteren op een persconferentie, de manier waarop Europese en Amerikaanse politici hun bezittingen uit handen geven om belangenverstrengeling tegen te gaan. De Oekraïense grondwet verbiedt dat de president zelf een bedrijf bezit of deel uitmaakt van de leiding van een bedrijf. Porosjenko kondigde na zijn verkiezing in mei 2014 aan dat hij al zijn bedrijven zou verkopen, met uitzondering van televisiezender Kanal 5. Hij huurde de bank Rothschild in om Roshen te verkopen, maar die kon geen kopers vinden.

Roshen is de grootste snoepfabrikant van het land met een jaarlijkse productie van 450.000 ton aan chocolade en ander snoepgoed in fabrieken in Kiev, Vinnitsja, Krementsjoek, Lipetsk (Rusland), Klaipeda (Litouwen) en Bonbonetti Choco Kft in Boedapest (Hongarije). Roshen bezit een eigen zuivelfabriek.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: