zaterdag 16 januari 2016

Akkoord over uitlevering Sentsov en Koltsjenko

Rusland heeft volgens advocaat Joeri Grabovski ingestemd met het ruilen van de Russen Alexander Alexandrov en Jevgeni Jerofejev tegen de de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov en de activist Oleksandr Koltsjenko. Grabovski is de advocaat van Alexandrov, een medewerker van de militaire inlichtingendienst van het Russische leger die in Oekraïne gevangen is genomen.

Het akkoord wordt bevestigd door generaal Vladimir Roeban die zich namens Oekraïne bezig houdt met het uitwisselen van gevangenen. Roeban zou onlangs op een bijeenkomst van de Contactgroep voor Oost-Oekraïne het aanbod hebben gekregen om Sentsov voor Jerofejev te ruilen, maar van Oekraïense zijde werd aangedrongen op een ruil van twee-tegen-twee. De Russen zouden daarmee hebben ingestemd, aldus Roeban. Er is ook nog de mogelijkheid dat de beide Russische militairen geruild worden tegen de Oekraïense helikopterpiloot Nadia Savtsjenko.

Eerst moeten Alexandrov en Jerofejev worden berecht en dan pas is sprake van uitlevering. Het is de bedoeling dat niet alleen de beide Russen, maar ook de gevangen zittende Oekraïners hun straf uitzitten in eigen land of daar gratie krijgen. Sentsov en Koltsjenko zijn al tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld in Rusland. Filmregisseur Sentsov heeft twintig jaar gevangenisstraf wegens kritiek op de Russische overheid, activist Koltsjenko tot tien jaar wegens terroristische activiteiten op de Krim.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: