zondag 31 januari 2016

Russische diplomaat: 'Referendum vast méér dan raadgevend'

Het belang van het raadgevende referendum over het associatieverdrag op 6 april moet volgens de Russische ambassadeur bij de Europese Unie niet worden onderschat. In plaats van raadgevend zou de uitslag van het referendum wel eens beslissend kunnen zijn, meent Vladimir Tsjizjov. Hij wees er vrijdag in een interview met tv-zender Rossia-24 op dat ook het referendum in 2005 over de Europese Unie niet bindend was voor de Nederlandse regering, maar dat die zich vervolgens toch net als een ruime meerderheid van de bevolking tegen een Europese grondwet uitsprak.

''De Nederlandse regering weet niet wat ze met dit referendum aan moet. Het is ook duidelijk dat het referendum op een slecht moment komt, net nu ze het voorzitterschap bekleden van de Europese Unie'', aldus de Russische diplomaat die politiek analisten aanraadt om anders naar het referendum te kijken dan dat het een vrijblijvende kwestie is.

Voor Rusland is het dat in ieder geval niet. ''Door het referendum heeft het associatieverdrag van de EU met Oekraïne nu een tijdelijk karakter, maar zelfs dan al wordt grote schade door het vrijhandelsverdrag toegebracht aan de Russische economie.''

Bron: TASS

Geen opmerkingen: