donderdag 21 januari 2016

Coalitie worstelt met ontslag diverse ministers

Als het aan het Blok-Porosjenko ligt, dan worden de ministers Arsen Avakov (Binnenlandse Zaken), Vjacheslav Kirilenko (Cultuur) ontslagen. Dat meldt een bron uit de partij aan de nieuwssite Apostrofphe. Binnen de parlementsfractie van de grootste coalitiepartij zouden er ook twijfels over het aanblijven van minister Serhej Kvit (Onderwijs en Wetenschappen). Het voortbestaan van het kabinet van premier Arseni Jatsenjoek lijkt verzekerd, maar dan moet wel een aantal zwak presterende ministers het veld ruimen.

Het Blok-Porosjenko en het Volksfront van Jatsenjoek blijken van mening te verschillen over het aanstellen van een vicepremier voor Europese integratie. Vanuit de Europese Unie wordt daar op aangedrongen. Het Blok-Porosjenko wil deze post toekennen aan de minister van Economische Zaken, maar een bron uit de omgeving van premier Jatsenjoek meldt dat Vitali Kovaltsjoek waarschijnlijk vicepremier voor Europese integratie wordt.

Kovaltsjoek is nu plaatsvervangend hoofd van de presidentiele administratie. ''Officieel is zijn taak om de contacten tussen Porosjenko en Jatsenjoek te onderhouden, maar de president en de premier overleggen tegenwoordig geregeld zelf met elkaar. Daarom ligt het voor de hand dat Kovaltsjoek het kabinet binnen wordt geloodsd om het doen en laten van de premier in de gaten te houden'', veronderstelt de bron uit Jatsenjoek's omgeving.

Een andere regeringsbron geeft aan dat het nog wel een tijdje kan duren voordat de partijen het eens zijn over het vervangen van ministers. ''De onderhandelingen lopen. Het gaat om een veel grotere verschuiving van posten. Niet alleen ministers, maar ook de Centrale Kiescommissie en de gouverneursposten worden er bij betrokken."

Bron: Unian


Geen opmerkingen: