woensdag 13 januari 2016

Families slachtoffers MH17 willen radarbeelden zien

Achttien families van slachtoffers van de MH17-ramp hebben een brief aan premier Mark Rutte geschreven. Zij vinden dat de regering meer druk moet zetten op Oekraïne, Rusland en de VS om radarbeelden die op 17 juli 2014 zijn gemaakt, vrij te geven. "Wij herinneren ons nog goed hoe u vlak na de aanslag (u noemde het toen nog een ramp en geen aanslag) beloofde de onderste steen boven te zullen halen. Dat vinden wij ook zeer belangrijk omdat wij de waarheid willen weten; wie heeft er op het vliegtuig geschoten en om welke reden?" schrijven de families aan Rutte.

Tot nu toe hebben de VS, Rusland en Oekraïne geen primaire radarbeelden overgedragen van de dag van de ramp. De families wijzen erop dat deze landen dat volgens internationale verdragen wel verplicht zijn. Eerder maakte het CDA zich al kwaad over het ontbreken van de beelden.

Volgens het kabinet heeft dat geen verschil gemaakt voor de conclusies van de OVV, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar de families denken dat deze beelden voor het strafrechtelijk onderzoek 'uiterst belangrijk' zijn. Zij willen daarom dat premier Rutte via de VN of het ICAO, de internationale luchtvaartfederatie, gaat proberen om af te dwingen dat de beelden worden overgedragen voor het strafrechtelijk onderzoek.

"Onze vraag aan u is, waarom al dit soort zaken zo lang moet duren en waarom er niet meer druk wordt gezet om de onderste steen boven te krijgen. Bent u niet met ons van mening, dat het geduld van ons als nabestaanden zo wel zeer op de proef wordt gesteld?" Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA vindt dit een 'zeer serieuze oproep aan de minister-president'. "Hij zou alles op alles moeten zetten om de onderste steen boven te halen en dus moet hij achter die radargegevens aan", zegt Omtzigt tegen RTL Nieuws.
Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: