zondag 31 januari 2016

Mensenrechtenactiviste uit Donetsk is spoorloos

De Oekraïense mensenrechtenactiviste Marina Tsjerenkova is opgepakt door de veiligheidsdienst van de separatisten in de stad Donetsk. Dat meldt Radio Liberty. Leden van de groep Verantwoordelijke Burgers lieten gisteren via sociale media weten dat Tsjerenkova vrijdagavond een berichtje stuurde waarin ze meldt gevangen te zijn genomen door de MGB.

Sindsdien is niets meer van haar vernomen. De groepsleden waren de hele nacht in touw om uit te vinden waar ze zich zou bevinden, maar zonder succes. De politie zei van niets te weten. Afgelopen donderdag werd ook de gerespecteerde hoogleraar godsdienst Ihor Kozlovki thuis opgepakt. Zijn familie heeft sindsdien niets van hem vernomen.

Tsjerenkova heeft zich sinds het begin van het conflict in Oost-Oekraïne in het vroege voorjaar van 2014 ingezet voor de mensenrechten in het door de separatisten bezette deel van de provincie Donetsk. Volgens de Engelse journalist Oliver Carroll is Tsjerenkova ''niet zo maar iemand'' en is haar werk voor de mensenrechten in Donetsk ''net zo belangrijk als dat van grote internationale organisaties''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: