woensdag 20 januari 2016

'Niets gedaan om radarbeelden MH17 te krijgen'

De Nederlandse regering heeft geen enkele actie ondernomen om de 'verdwenen' radarbeelden van vlucht MH17 via VN-luchtvaartorganisatie ICAO boven water te krijgen. Zij kunnen cruciale informatie geven die leiden naar de schuldigen achter de aanslag. ''Tot op heden hebben wij niets van Den Haag vernome'', bevestigde woordvoerder Anthony Philbin van ICAO in het Canadese Montreal gisteravond tegenover De Telegraaf.

Het onderzoek van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de toedracht van de ramp gebeurde onder ICAO-paraplu. ''Wij kunnen pas ingrijpen in disputen en conflicten tussen lidstaten als een betrokken land ons daarom verzoekt. Nederland heeft dat nooit gedaan'', aldus Philbin.

Volgens hem zijn de regels duidelijk. ICAO kan Oekraïne, Rusland en bijvoorbeeld Amerika in dat geval om opheldering vragen. Rusland zegt de radarbeelden te hebben vernietigd, Oekraïne dat de radarapparatuur op het moment van het neerstorten van het vliegtuig uit stond. De Amerikaanse regering heeft wel radarbeelden, maar wil die niet vrijgeven. Twee leden van het Joint Investigation Team hebben de beelden mogen zien, maar hebben een zwijgplicht.

Het Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) reageert vanmorgen via Twitter verbaasd op het bericht dat de Nederlandse regering geen actie heeft ondernomen om de radarbeelden in handen te krijgen. Hij kondigt Kamervragen aan.

Bron: De Telegraaf, Twitteraccount Ten Broeke

Geen opmerkingen: