dinsdag 19 januari 2016

'Filmpje 'Azov' in Rusland op internet gezet'

De Nederlandse en Oekraïense overheid zijn bezorgd over een filmpje op YouTube waarin mannen met bivakmutsen en 'kalasjnikovs' de Nederlanders bedreigen. Als die niet snel instemmen met het Associatieverdrag met Oekraïne, dan zullen ze volgens het filmpje te maken krijgen met geweld. Volgens de Oekraïense autoriteiten is het filmpje nep. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Avakov vandaag gezegd tijdens een ontmoeting met de Nederlandse ambassadeur in Kiev, Kees Klompenhouwer.

Opvallend is de snelle reactie van de Oekraïense autoriteiten. Ze zijn duidelijk bang dat het Nederlandse referendum van 6 april over het associatieverdrag negatief wordt beïnvloed. Dit soort berichten gaan al snel op internet een eigen leven leiden, en dat wil Oekraïne kennelijk meteen de kop in drukken. 


De Oekraïense cyberpolitie heeft een onderzoek ingesteld naar het filmpje. Voorlopige resultaten wijzen uit dat het via een onlangs aangemaakt internetadres uit Rusland op internet is gezet. Het account 'Patriot' bestaat namelijk pas sinds gisteren op YouTube.Russische media hebben nog geen aandacht besteed aan de video, volgens de NRC mogelijk omdat zij hun vingers er niet aan willen branden. De Nederlandse websites The Post Online en GeenStijl maken er evenwel dankbaar gebruik van. ''Een onvervalste dreigvideo uit Oekraïense hoek. Echt of nep: we weten nu dus dat het eurofiele ja-kamp bereid is om kwaadaardig Koefnoen te gaan om nee-stemmers te intimideren."

Bronnen: NO, NRC

Geen opmerkingen: