zondag 17 januari 2016

Minister Avakov eist ontslag van álle rechters

Nadat de zoon van een rijke zakenman aanvankelijk vrijuit leek te gaan na het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Kiev heeft minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken geëist dat alle Oekraïense rechters ontslag krijgen en pas weer aan de slag mogen als blijkt dat ze niet corrupt zijn. ''We moeten de rechterlijke macht helemaal opnieuw opbouwen, het kan niet anders'', aldus Avakov. De politie is al flink onder handen genomen, maar dat heeft alleen effect als ook de rechters hun werk naar behoren doen, vindt de minister.

Aanleiding is het dodelijke ongeval op zaterdag 9 januari. Een 70-jarige vrouw werd op het trottoir doodgereden bij een wilde actie van een automobilist, een 62-jarige man raakte gewond. De 22-jarige Stanislav Tolstosjejev raakte zelf ook gewond. Hij verklaarde onwel te zijn geworden en zich niets te herinneren. Tolstosjejev moest afgelopen donderdag in de rechtbank verschijnen, maar werd door het ziekenhuis 'niet vervoerbaar' geacht vanwege een hartafwijking.

In de media ontstond hierover grote opwinding. Tolstosjejev zou er een wilde levensstijl op na houden die niet strookt met hartproblemen. Op sociale media als Instagram en Vkontakte (het Russische Facebook) schepte hij op over zijn uitgaansleven - met foto's waarop hij te zien is met drank en sigaretten. Een filmpje op Instagram werd in korte tijd populair. Daarop is te zien hoe Tolstojev, getooid met een zonnebril, een trekje van zijn sigaret neemt en grijnzend bankbiljetten van 50 hrivna in de lucht gooit.

Na alle aandacht in de media besloot de openbare aanklager in de hoofdstad om Tolstosjejev te arresteren. Hij kan voorlopig vrij komen op een borgtocht van 5.200 euro, een kleinigheid voor iemand die rondrijdt in een Mercedes SUV.

Stanivslav Tolstosjejev is de zoon van een bouwondernemer in de provincie Donetsk die goede banden zou hebben met leden van de voormalige Partij van de Regio's van ex-president Viktor Janoekovitsj. De zakenman kreeg in de afgelopen jaren diverse overheidsopdrachten.

Het verkeersongeluk dat Tolstosjejev junior ruim een week geleden veroorzaakte, was niet zijn eerste. In 2013 reed hij een auto aan waarbij de chauffeur gewond raakte. De toedracht van dit ongeluk is nog altijd 'in onderzoek'. Anatoli Andorsovitsj, de chef van de recherche in Kiev, constateert nu dat Tolstosjejev gezien het door artsen bij hem geconstateerde hartprobleem niet eens achter het stuur had mogen zitten. ''Als hij inderdaad een hartprobleem heeft, dan had hij nooit een positieve medische verklaring voor zijn rijbewijs mogen krijgen. In dat geval gaan we degene vervolgen die deze verklaring heeft afgegeven.''

Bronnen: ZIK, Kyiv Post

Geen opmerkingen: