dinsdag 26 januari 2016

Lavrov over de Krim: 'Er valt niets terug te geven'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wil niet praten over het teruggeven van de Krim aan Oekraïne. ''Er valt niets terug te geven. De Krim behoort tot de Russische Federatie en dat is geheel in lijn met de wens van de bevolking, zeker de mensen die onder het Oekraïense bewind hun eigen taal niet eens mochten spreken'', zei Lavrov vandaag in zijn jaarlijkse persconferentie over buitenlandse zaken in Moskou.

De Oekraïense regering maakte vorige week bekend dat via diplomatieke weg, onder meer via de Verenigde Naties waar Oekraïne sinds 1 januari voor twee jaar een zetel in de Veiligheidsraad heeft, geprobeerd wordt om de door Rusland geannexeerde Krim en de marinestad Sevastopol terug te krijgen.

Lavrov sprak ook over het Memorandum van Boedapest uit 1994, waarbij Oekraïne alle kernwapens opgaf in ruil voor de verzekering van Rusland, de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië en Frankrijk dat zij het land zouden helpen bij een eventuele buitenlandse aanval. Oekraïne vindt dat Rusland het akkoord heeft geschonden door de annexatie van de Krim en de betrokkenheid van het buurland bij het conflict in de Donbas.

Maar Lavrov wuifde dat weg. ''Die garantie geldt een aanval met kernwapens tegen Oekraïne. Dat is niet gebeurd en er wordt ook niet gedreigd met het inzetten van kernwapens.'' Tegelijkertijd is in het Memorandum van Boedapest wel sprake van ''het respecteren van de onafhankelijkheid, soevereiniteit en de bestaande grenzen van Oekraïne''.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: