zondag 10 januari 2016

Banken rijker dan ooit, maar ze lenen geen cent uit

Het gaat beter met de banken in Oekraïne, maar ze lenen nog amper geld uit. Dat is een belemmering voor het herstel van de economie, constateert Vladislav Rasjkov, één van de vier vicegouverneurs van de nationale bank NBOe. De banken hebben net 100 miljard hrivna ( 3,8 miljard euro) een recordbedrag aan reserves staan.

Geld uitlenen doen ze echter niet graag, gezien hun slechte ervaringen van de laatste jaren met faillissementen en rechters die fraude onbestraft laten en die niet meewerken bij het verhalen van schulden. Daar komt bij dat ze op jaarbasis tussen de 18 en 20 procent rente krijgen van de NBOe als ze hun geld daar parkeren.

''Nog nooit hebben onze banken zoveel geld gehad als nu'', zegt Rasjkovan. ''Ze lenen het echter niet uit zolang hun rechten als geldverstrekkers niet wettelijk zijn vastgelegd. We moeten eerst het probleem van de niet afgeloste leningen oplossen en daarvoor is de medewerking van de rechters nodig. Als je 100 miljoen euro hebt uitgeleend aan een parlementslid, en we hebben daar een aantal voorbeelden van, dan is het voor zo iemand heel eenvoudig om via een corrupte rechter onder de terugbetaling uit te komen. De banken zeggen niet voor niets dat hun kapitaal wordt opgegeten door de corruptie.''

Als het aan de centrale bank ligt, dan wordt de corruptie snel en hard aangepakt. ''Helaas valt het niet onder onze bevoegdheden, maar we zullen er alles aan doen om de mensen die er wel over gaan aan te sporen om maatregelen te nemen. Zonder die maatregelen gebeurt er niets: de banken lenen nog steeds niet uit, de economie blijft sukkelen, buitenlandse investeerders laten het afweten zolang we geen eerlijke rechtspraak hebben.''

Malafide bankiers horen achter slot en grendel, zegt Rasjkovan. Daartoe huurt de NBOe bedrijven in om de banken door te lichten. Hij noemt daarbij met name de banken Delta en Nadra. De centrale bank heeft zichzelf in het afgelopen jaar vernieuwd; er zijn nieuwe mensen aan het roer gekomen. Ook zijn 6.700 medewerkers ontslagen, mensen waarvan niet duidelijk was wat ze eigenlijk bij de NBOe voor werkzaamheden verrichtten. Zo werd ontdekt dat de centrale bank in het bezit was van een bedrijf waar 65 mensen handwerkproducten maakten.

Na het uitvoeren van een stresstest is de bankvergunning van de 60 zwakste banken ingetrokken, waardoor er nu nog 120 banken actief zijn in Oekraïne. Samen zijn ze goed voor 1 triljoen hrivna (39,3 miljard euro) aan bezittingen. Ook is op basis van het garantiestelsel 70 miljard hrivna (2,7 miljard euro) uitgekeerd aan spaarders die hun geld (tot 200.000 hrivna, 7.659 euro) in rook zagen opgaan door het omvallen van hun bank.

Het aantal banken slinkt naar verwachting als de banken nogmaals worden doorgelicht en aan strengere kapitaalseisen van de centrale bank moeten voldoen. Was tot voor kort vaak onduidelijk welke eigenaren een bank had, ook dat behoort intussen tot het verleden. Van iedere bank is dat nu bekend, en kan zelfs online worden nagetrokken wie de eigenaren zijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: