zondag 17 januari 2016

OVSE-leider veroordeelt aanval sluipschutter

De leider van de waarnemersmissie van de OVSE in Oost-Oekraïne eist dat zijn mensen ongehinderd hun werk kunnen doen. Ertugrul Apakan zegt vanmorgen in een verklaring dat hij het ''onacceptabel'' vindt dat een sluipschutter van de pro-Russische rebellen gistermorgen de auto van waarnemers in Marinka onder vuur heeft genomen. Niemand raakte overigens gewond.

Volgens Apakan's verklaring zaten een waarnemer en een vertaler in de wagen, een tweede waarnemer stond naast de auto. De waarnemer zou één, mogelijk twee schoten hebben gehoord. Een autoruit werd ''totaal verbrijzeld''. Apakan haalt in zijn verklaring ook het incident aan dat op vrijdag 8 janauri plaats had in Horlivka waar de rebellen de baas zijn. Waarnemers van de OVSE moesten hun auto's verlaten en werden onder dreiging van wapens gedwongen om op de grond te gaan liggen.

De leider van de waarnemersmissie wijst er op dat de waarnemers dagelijks op pad zijn om te controleren of de zware wapens van zowel de rebellen als het Oekraïense leger daadwerkelijk van de frontlijn zijn weggehaald. ''Als de waarnemers hun werk niet kunnen doen, dan is ook geen sprake van een stabiele, veilige situatie.''

Apakan eist daarom dat de strijdende partijen de OVSE'ers niet meer bedreigen of zelfs beschieten. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken omschrijft de aanval op de waarnemers als een intimidatiepoging.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: