woensdag 20 januari 2016

Onduidelijkheid blijft bestaan rond Kominternove

Waarnemers van de OVSE hebben maandagmorgen twaalf explosies gehoord in het door pro-Russische rebellen bezette dorp Kominternove, op 23 kilometer van de havenstad Marioepol. De waarnemers melden dat in hun meest recente rapportage over de situatie in Oost-Oekraine. De explosies volgenden elkaar snel op in een tijdsbestek van nog geen tien minuten.

Ook spraken de waarnemers met inwoners van Kominternove, die hen vertelden dat de westkant van het dorp afgelopen zondag werd beschoten. Een inwoner zou gewond zijn geraakt, zijn huis raakte beschadigd. De OVSE kreeg van de rebellen ''om veilighidsredenen'' geen toestemming om de vernielde woning te bekijken, zodat niet vastgesteld kon worden waarmee en door wie het huis is beschoten.

Bij een controlepost van het Oekraïense leger in de omgeving van Kominternove zagen waarnemers de restanten van een 100 millimeter anti-tankraket, maar ook sporen van een granaatinslag. De waarnemers konden niet zien uit welke richting was geschoten. Soldaten bij de controlepost vertelden dat ze zondagmiddag omstreeks 16.00 uur onder vuur zijn genomen. Bij een andere controlepost, in handen van de rebellen, werd een granaatinslag vanuit westelijke richting gezien. Ook de rebellen meldden een aanval op zondagmiddag omstreeks 16.00 uur.

Kominternove ligt in de zogenoemde grijze zone, maar werd enkele weken geleden ingenomen door rebellen. De meesten van hen zijn inmiddels vertrokken, maar er zouden tien tot twaalf rebellen achter zijn gebleven.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: