woensdag 13 januari 2016

'Poetin bepaalt niet in z'n eentje vervolg op Minsk-2'

De Russische president Vladimir Poetin kan niet in z'n eentje bepalen in welke volgorde de afspraken van Minsk-2 worden nagekomen. Dat zegt Knut Fleckenstein, vicefractievoorzitter van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europese Parlement. ''Zowel het opnieuw onder Oekraïense controle brengen van de grens als de grondwetsherziening voor decentralisatie zijn onderdelen van het Minsk-2 akkoord en daarmee hebben alle partijen er al mee ingestemd dat ze worden uitgevoerd.'' Fleckenstein reageert hiermee op een interview dat Poetin onlangs gaf aan de Duitse krant Bild.

De opmerkingen van Fleckenstein sluiten aan bij wat zich maandagavond in Kiev afspeelde, toen de nieuwe Russische onderhandelaar Boris Grizlov een voorstel van Poetin aan de Oekraïense president Petro Porosjenko voorlegde om een einde te maken aan het oorlogsgeweld in de Donbas, op voorwaarde dat Porosjenko Poetins volgorde aan zou houden bij het uitvoeren van de afspraken van Minsk-2.

Porosjenko had vandaag een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande over de situatie in de Donbas. Het drietal besprak de volgende stappen die nodig zijn om de bijna een jaar geleden gemaakte afspraken na te komen. Porosjenko drong er daarbij op dat aan al die afspraken een uiterste datum wordt verbonden.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: