dinsdag 26 januari 2016

Oppositieblok haalt bakzeil in kwestie-Krivvi Rih

Met de handtekening van parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman onder het besluit is het nu definitief: er komen nieuwe verkiezing voor een burgemeester van de stad Krivvi Rih in de provincie Dnipropetrovsk. Het parlement stemde al op 23 december in met het houden van een nieuwe verkiezing op zondag 27 maart, maar omdat Hrojsman zijn handtekening nog moest zetten, zag het Oppositieblok z'n kans schoon.

Er werd een nieuw voorstel ingediend om het parlementsbesluit weer ongedaan te maken, maar dat werd verworpen. Waarna Hrojsman alsnog snel z'n handtekening zette en het besluit doorstuurde naar president Petro Porosjenko.

De burgemeestersverkiezing in Krivvi Rih verliep verre van vlekkeloos. Zittend burgemeester Joeri Vilkoel van het Oppositieblok kreeg weliswaar 752 stemmen meer dan zijn concurrent Joeri Miloboh van Zelfredzaamheid, maar die stemmen bleken afkomstig van stembureaus in ziekenhuizen die in de dagen vlak voor de verkiezingsdag ineens honderden nieuwe patiënten kregen die ook nog eens allemaal op Vilkoel bleken te stemmen. Deze gang van zaken leidde tot grote demonstraties waarmee uiteindelijk een nieuwe stembusgang werd afgedwongen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: