dinsdag 12 januari 2016

'Rusland koopt geen stroom meer voor de Krim'

Rusland zal geen elektriciteit van Oekraïne meer kopen voor de Krim. Dat melden welingelichte bronnen bij het ministerie van Energie, aldus de krant Kommersant. Oekraine wil alleen nog stroom aan het schiereiland en de marinestad Sevastopol leveren als Rusland erkent dat de Krim ondanks de annexatie nog altijd Oekraïens grondgebied is. Oekraine kocht afgelopen jaar zelf stroom van Rusland, maar voor dit jaar zijn evenmin afspraken gemaakt over de levering van elektriciteit.

De Russische regering voelt zich gesteund door de uitkomsten van een opiniepeiling. Daaruit blijkt dat 93,1 procent van de inwoners van de Krim en Sevastpol een nieuw contract voor de levering van stroom afwijst op de voorwaarden die Oekraïne aan Rusland stelt.

Sinds de hoogspanningsleidingen naar de Krim in november door bomaanslagen van de Krimtataren en de ultranationalistische Rechtse Sektor zijn vernield, zitten de inwoners met een groot stroomtekort. De Krim is voor nog geen derde deel van de stroomvraag zelfvoorzienend. Nieuwe hoogspanningsleidingen vanaf het Russische vasteland zijn er inmiddels wel, maar die leveren nog beperkte capaciteit. Pas in mei zijn vraag en aanbod volgens de autoriteiten weer in evenwicht.

Bron: TASS

Geen opmerkingen: