maandag 25 januari 2016

'Geen sprake van verborgen federalisering'

Er zit volgens president Petro Porosjenko geen verborgen federalisering in de grondwetsherziening die voor een tweede, beslissende stemming aan het parlement is aangeboden. ''Geen sprake van'', zei Porosjenko zaterdag op een bijeenkomst van de Associatie van Oekraïense steden in Kiev. Het voorstel tot grondwetsherziening en de amendementen daarop bevatten zeker geen bespiegelingen in die zin.

'Er zit evenmin zit er een voorstel in om toch een aparte wet te komen waarin ''bepaalde steden, regio's en gebieden een speciale status te geven'', aldus de president. Met 'bepaalde gebieden' worden in officiele stukken, ook die van het overleg in Minsk, op eufemistische wijze de door de separatisten beheerste gebieden aangeduid.

Porosjenko betoogde dat de aanvankelijk omstreden grondwetsherziening voor bestuurlijke decentralisatie inmiddels brede steun krijgt van de bevolking. ''Dat is buitengewoon belangrijk. Laat niemand proberen er nu nog een andere draai aan te geven'', waarschuwde hij de krachten die toch proberen om onrust te stoken met de bewering dat het bij de grondwetsherziening uiteindelijk toch om de vorming van een federale staat gaat, zoals Rusland dat graag ziet.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: