zaterdag 1 maart 2014

Premier van de Krim vraagt Rusland om hulp

De nieuwe premier van de Krim, Sergei Aksenov, heeft zaterdag de Russische president Vladimir Poetin om hulp gevraagd. Aksenov wil dat Poetin helpt de situatie te kalmeren. Dat doet de premier vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de levens en de veiligheid van de inwoners, zegt hij in een verklaring tegenover lokale en Russische media.

Aksenov verklaarde verder dat de politie, veiilgheidsdiensten, grenswachten en bewapende troepen op het schiereiland alleen naar zijn bevelen luisteren. Commandanten die het daar niet mee eens zijn, zouden hun post moeten verlaten. Aksenov plaatste zichzelf aan het hoofd van alle veiligheidstroepen op de Krim. Hij erkent de nieuwe politiechef op de Krim, Igor Avroetski, niet. Avroetski is door de nieuwe machthebbers in de Oekraïense hoofdstad Kiev aangesteld.

Sergei Aksenov werd donderdag door het parlement aangewezen als premier, terwijl het parlementsgebouw bezet was door zwaarbewapende mannen.

De Russische nieuwszender RT meldde dat het Kremlin snel reageerde met de mededeling dat "Rusland het verzoek van de Krim om er de vrede te garanderen, niet zal negeren".

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: