vrijdag 28 maart 2014

Vrees voor Russische invasie neemt alsmaar toe

Het lijkt er steeds meer op dat Rusland een inval in Oekraïne voorbereidt. Het Pentagon meldt dat geprobeerd wordt het werkelijke aantal militairen te verbergen door middel van camouflage, om ze onzichtbaar maken voor spionagesatellieten. Het zouden er 30.000 kunnen zijn, maar ook 80.000 wordt genoemd. In de afgelopen dagen zouden er nog zo'n 30.000 soldaten naar de grens zijn gebracht.

Terwijl het officieel om een militaire oefening gaat, is daar volgens het Pentagon geen sprake van. Daarvoor zijn er simpelweg teveel soldaten bijeen gebracht. Uit militaire kringen weet de Wall Street Journal te melden dat er in het Pentagon bezorgdheid is om het aanleggen van voorraden, onder meer van voedsel en reserve-onderdelen. Dat kan toch op een oefening duiden, maar evenzeer op een invasie. "Daar zijn ze in alle opzichten klaar voor'', aldus een militaire bron.

De Amerikaanse inlichtingendienst meent dat er meer dan ooit aanwijzingen zijn dat Rusland Oekraïne binnen wil vallen. Die opvatting is vooral een analyse van openbare informatie, zoals de steeds hoogdravender retoriek van de Russische president Vladimir Poetin en zijn bewering dat de Russisch sprekende bevolking in het oosten van Oekraïne te lijden heeft onder de manier waarop de Oekraïens sprekende inwoners met hen om gaan. ''Hij bereidt de eigen bevolking voor op een nieuwe militaire actie", aldus een welingelichte bron tegenover Fox News.

Een andere bron weet weer te melden dat de troepenopbouw doet denken aan de situatie voorafgaand aan de invasies in Tsjetsjenië en Georgië. Verwacht wordt dat een Russische invasie van Oost-Oekraïne ''bij lange na niet zo geweldloos verloopt als die van de Krim'', nu drie weken geleden. Tegelijkertijd wordt het Oekraïense leger kansloos geacht tegen de Russen.

Bron: Fox News

Geen opmerkingen: