dinsdag 25 maart 2014

Timosjenko wil Poetin ‘in het hoofd schieten’

Twee maanden voor de presidentsverkiezing in Oekraïne heeft gewezen regeringsleidster Joelia Timosjenko voor ophef gezorgd door doodsbedreigingen te uiten aan het adres van de Russische president Vladimir Poetin. "Ik ben zelf bereid een kalasjnikov te nemen en die smeerlap een kogel door zijn kop te jagen", zei Timosjenko over Poetin in een blijkbaar afgeluisterd en op Youtube geplaatst telefoongesprek met Nestor Sjoefritsj van de pro-Rusissche Partij der Regio’s. "Ik zal de hele wereld (tegen Rusland) aanvoeren, zogauw ik het kan, opdat - verdomme - van Rusland nog geen brandend veld overblijft."

Timosjenko bevestigt in grote lijnen via Twitter de echtheid van de opnames. Ze sprak echter tegen dat ze in het gesprek van 18 maart het gebruik van kernwapens tegen de Russische minderheid in Oekraïne had geëist. Die dag had Poetin zijn handtekening gezet onder het verdrag over de aanhechting van de Krim, het volkenrechtelijk tot Oekraïne behorende schiereiland, bij de Russische Federatie.

Een kandidatuur van Timosjenko bij de verkiezingen van 25 mei geldt als waarschijnlijk. Critici sluiten niet uit dat de aanvankelijk door Russische staatsmedia overgenomen bandopnames deel uitmaken van de verkiezingscampagne van Timosjenko. Vermoed wordt dat zij zich zich als nationaliste wil bewijzen en in het anti-Russisch overheerste westen van het land stemmen verzamelen.

Eerder al lekten telefoongesprekken uit die nadelig uitpakten voor Oekraine. Zo liet de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland zich tegenover ambassadeur Geoffry Pyatt 'Fuck Europa!' ontvallen en zei minister Urmas Paet van Buitenlandse Zaken van Letland aan Eurocommissaris Catherine Ashton dat het er alle schijn van had dat de voormalige oppositie opdracht had gegeven om scherpschutters betogers te vermoorden.



Bronnen: DeStandard, Russia Today, YouTube

Geen opmerkingen: