maandag 31 maart 2014

Oekraïne verwerpt Russisch voorstel federalisering

Een urenlang gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Rusland, John Kerry en Sergei Lavrov, heeft geen nieuw akkoord opgeleverd over de crisis in Oekraïne. Maar de twee willen wel verder praten over een diplomatieke uitweg. Kerry hield Lavrov voor dat Rusland z'n troepen weg moet halen bij de Oekraiense grens.

De Amerikaanse minister van Defensie Hagel heeft zijn belangrijkste NAVO-generaal in Europa vervroegd naar Brussel teruggestuurd. Generaal Philip Breedlove kwam gisteravond aan in Washington. Hij was daar om te getuigen voor een Senaatscommissie. Volgens een woordvoerder van het Pentagon heeft de beslissing te maken met de grote onduidelijkheid over de troepenbeweging van Rusland aan de grens met Oekraïne. Hij sprak van een gebrek aan transparantie.

Het persbureau Unian meldt op gezag van directeur Dmitro Timtsjoek van het Centrum voor Politiek en Militair Onderzoek dat het aantal Russische militairen in het weekeinde is afgenomen. Er zouden inmiddels hooguit nog 10.000 soldaten aan de grens met Oekraine staan. Eerder werd gesproken over 30.000, mogelijk oplopend naar 80.000 Russische militairen.

Oekraïne heeft het voorstel van Rusland over een federalisering van het land verworpen. Kiev riep Moskou zondag op te stoppen met 'prediken' en zich te concentreren op zijn eigen problemen. Rusland wil de oostelijke regio’s meer autonomie geven, in een scenario van decentralisering.

"We raden Rusland aan op te houden met het dicteren van ultimata aan een soeverein en onafhankelijk land en zijn aandacht te richten op de catastrofale situatie en de totale afwezigheid van rechten voor zijn eigen minderheden, zoals de Oekraïense minderheid", aldus het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov riep het Westen eerder op de dag op mee te werken aan een federale uitweg voor Oekraïne, waarbij de Russischtalige regio's meer autonomie zouden krijgen. "Rusland zou zelf het federalisme kunnen invoeren zoals dat in zijn naam is opgenomen, de Russische Federatie", klinkt het bij het Oekraiense ministerie. "Waarom worden de andere talen, zoals het Oekraïens, de taal van miljoenen Russische burgers, niet als officiële taal erkend?"

Bronnen: DeStandaard, NOS, Unian

Geen opmerkingen: