woensdag 19 maart 2014

Oekraïne bereidt evacuatie van militairen voor

Oekraïne is begonnen met het opstellen van plannen om zijn troepen uit de Krim terug te trekken. Dat meldt het persbureau AP op gezag van Andrei Paroebei, de secretaris van de Nationale Veiligheidsraad. 'We werken aan een plan om niet alleen de manschappen maar ook hun familieleden op de Krim terug te trekken zodat ze snel naar het Oekraïens vasteland kunnen overgebracht worden' zei Paroebij tijdens een persconferentie op de televisie.

Daarmee zou Oekraïne een confrontatie met de Russisch-gezinde troepen uit de weg gaan. Die bouwen gestaag hun militaire aanwezigheid op het schiereiland op door steeds meer militaire installaties in handen te nemen. Volgens het persbureau Reuters wil Oekraïne dat de Krim door de Verenigde Naties uitgeroepen wordt tot een gedemilitariseerde zone waarbij ook de Russisch-gezinde soldaten zich terugtrekken.

De persconferentie van Paroebij komt er kort na de melding dat Oekraïne de autoriteiten op de Krim een ultimatum had opgelegd om de bevelhebber van de Oekraïense zeemacht en 'alle andere gijzelaars' vrij te laten. Die bevelhebber, Sergei Hajdoek, is deze voormiddag opgepakt bij de bestorming van het hoofdkwartier van de marine in Sevastopol.

Interim-president Oleksandr Toertsjinov ' stelde aan het einde van de middag een ultimatum aan de Krimrepubliek om alle gevangen militairen en burgers vrij te laten. Dat ultimatum verstreek om acht uur onze tijd.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: