woensdag 19 maart 2014

Jatsenjoek stuurt ministers naar de Krim

Premier Arseni Jatsenjoek heeft vice-premier Vitali Jarema en minister Ihor Tenjoek van Defensie opgedragen met spoed naar de Krim te reizen om daar door overleg verdere escalatie naar een militair conflict te voorkomen. De beide ministers zijn inmiddels onderweg. Jatsenjoek constateerde zelf gisteravond al dat sprake was van een militair conflict door de dood van een Oekraïense soldaat.

Het Oekraïense leger zal zich niet terugtrekken van de Krim, ook al heeft de Russische president Vladimir Poetin een verdrag ondertekend waarin staat dat het schiereiland voortaan bij Rusland hoort. ''We zullen blijven'', aldus Tenjoek vanmorgen. Oekraïne is niet van plan de Krim zomaar op te geven. Militairen op bases in het gebied hebben toestemming gekregen om desnoods te schieten.

Volgens de pro-Russische leiders op het schiereiland werd ook een lid van lokale 'zelfverdedigingstroepen' doodgeschoten. De nieuwssite Russia Today meldde woensdag dat de lokale autoriteiten een verdachte hebben opgepakt. Het zou gaan om een 17-jarige jongen uit Lviv, in het westen van Oekraïne.

Tientallen pro-Russische 'activisten' zijn woensdag het terrein van het hoofdkwartier van de Oekraïense marine in de havenstad Sebastopol op de Krim binnengedrongen. De Oekraïners hebben de basis inmiddels verlaten. Behalve meer dan 30 militairen heeft ook commandant Sergej Gajdoek de basis verlaten.

Bronnen: Interfax, NU.nl

Geen opmerkingen: