vrijdag 21 maart 2014

Rusland akkoord met OVSE-waarnemers Oekraïne

Rusland heeft vrijdag ermee ingestemd dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een waarnemersmissie naar Oekraïne stuurt. Dat heeft de Zwitserse vertegenwoordiger bij de OVSE, Thomas Greminger, gezegd na een vergadering van het daglijks bestuur. Rusland, dat vrijdag de inlijving van de Krim bezegelde, verzette zich tot nu toe tegen het sturen van waarnemers naar het Oost-Europese land.

De eerste waarnemers worden zaterdag in Oekraïne verwacht. Zij moeten onpartijdig informatie verzamelen over de veiligheidssituatie en de bescherming van de minderheden in het Oost-Europese land. De missie bestaat in het begin uit ongeveer 100 waarnemers, maar het kunnen er uiteindelijk 500 worden. Het hoofdkwartier is in de hoofdstad Kiev.

Ook in negen andere steden, waaronder Donetsk en Charkov in het oosten van het land, komen er OVSE-waarnemers, maar de organisatie noemt niet het schiereiland de Krim.

De Verenigde Staten en de Europese Unie waren een groot voorstander van de missie. Volgens Greminger kunnen de waarnemers met hun ervaring in het verzamelen van informatie ertoe bijdragen dat de discussie over de Oekraïne minder door emoties wordt beheerst.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: