zaterdag 22 maart 2014

OVSE-waarnemers vandaag naar Oekraïne

De OVSE hebben vrijdag eindelijk een akkoord bereikt om burgerwaarnemers naar Oekraïne te sturen. Rusland, één van de 56 leden van de organisatie, hield tot nu toe het been stijf, maar gaf gisteravond dan toch toe. De waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die gisteravond werd goedgekeurd, zou vandaag al moeten aankomen in Oekraïne. Vraag is of de waarnemers ook tot op de Krim komen.

Doel van de waarnemersmissie, die in eerste instantie uit honderd experten zal bestaan maar kan aangroeien tot 400 personen, is om op een onpartijdige manier de veiligheidstoestand in Oekraïne te beoordelen en de bescherming van de minderheden daar. De waarnemers zouden vandaag al aankomen op Oekraïens grondgebied. Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten te hopen dat de OVSE-missie de 'interne Oekraïense crisis' helpt oplossen en de 'nationalistische bandieten' stopt.

De Westerse landen willen dat de OVSE-missie ook de situatie op de Krim onderzoekt. ‘Het is duidelijk dat met deze beslissing de missie ook een mandaat heeft om op de Krim en in alle andere delen van Oekraïne te werken’, meenden de Verenigde Staten in een reactie op het akkoord.

Volgens de Russische OVSE-gezant Andrej Kelin is het schiereiland echter verboden terrein voor de OVSE. Aangezien het schiereiland nu tot het Russische grondgebied behoort, hebben de waarnemers er niets te zoeken, meende hij. "De waarnemers hebben geen mandaat voor de Krim."
 
Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: