donderdag 27 maart 2014

Timosjenko kandidaat, Boholomets aarzelt nog

Zoals verwacht wil partijleider Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij president worden. Officieel heeft ze zich nog niet ingeschreven voor de verkiezingen op zondag 25 mei, maar tijdens een persconferentie liet zij vanmiddag weten dat zeker te gaan doen. Zaterdag is er een congres van de Moederlandpartij en Timosjenko wil dan de partij vragen achter haar kandidatuur te gaan staan.

Zij verloor bij de presidentsverkiezingen van februari 2010 nog nipt van Janoekovits. In een gisteren gepubliceerde peiling komt ze uit op 8,2 procent en daarmee neemt ze een derde plek in na Petro Porosjenko en Vitali Klitsjko. Porosjenko's aanhang is volgens die peiling driemaal zo groot als die van Timosjenko (24,9 procent), terwijl Klitsjko er met 8,9 procent amper beter voor staat dan Timosjenko.

Olha Bohomolets maakte gisteren nog bekend dat zij zich ook kandidaat wilde stellen, maar vandaag kwam de van EuroMaidan bekende arts en activiste daar op terug. Ze heeft ruim 163.000 euro nodig als borg voor de inschrijving als presidentskandidaat. Dat geld heeft ze nu niet, maar haar vriendenkring is druk bezig met de fondsenwerving. Ze hebben nog tot en met zondag om dat voor elkaar te krijgen. Boholomets had als arts in de afgelopen maanden de medische zorg voor de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

Bronnen: Interfax, Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: